Terug naar de startpagina    Over Kadaza Tips


Alle Huis & Tuin Eten & Drinken Lifestyle Fotografie


24 maart 2024

Lentetips voor tuinliefhebbersBij


Nu het voorjaar zich steeds meer laat zien en de natuur eindelijk langzaam tot leven komt, is het een goed moment om de tuinhandschoenen aan te trekken en het tuingereedschap tevoorschijn te halen. Lees hieronder praktische weetjes en handige sitetips om je tuin lenteklaar te maken.

Grasmaaier plaatje

 

 

Groei & Bloei

Het meest lastige van tuinieren is misschien wel: de timing. Wanneer snoei je de hortensia's of de rododendrons? En in welke periode kun je het beste de zomerbollen planten? De site van Groei & Bloei geeft antwoord op zulke veelvoorkomende tuinvragen en heeft daarvoor de handige tuinkalender: je kunt daarin precies lezen wanneer je wat moet doen in jouw plantenparadijs, zoals zaaien, snoeien of bemesten. Zo kun je precies nagaan wat je allemaal deze lente kunt doen in maart, april en mei. Op de site vind je daarnaast allerlei uitgebreide artikelen over planten en (ecologisch) tuinieren. Groei & Bloei is misschien wel de meest actieve Nederlandse tuincommunity met 115 lokale afdelingen in Nederland en Vlaanderen. Je kunt eenvoudig zelf ook lid worden van een van de afdelingen bij jou in de buurt door je aan te melden op de website.

 

Instagram als inspiratiebron

Ben jij iemand die graag eindeloos op Instagram scrolt door honderden inspirerende foto's en ideeën? Hier zijn drie Instagram accounts van inspirerende tuinexperts waarvan elk tuinhart sneller gaat kloppen.

1. Het account van Sean Anthony Pritchard, een bekende Engelse tuinontwerper, is een must-follow. Zijn Instagram-feed is gevuld met beelden van weelderige planten en leuke hoekjes in zijn eigen tuin (en huis).

2. Claus Dalby is een Deense tuinontwerper en auteur die bekend staat om zijn prachtige bloemarrangementen met kleurrijke composities. Zijn Instagram staat vol met prachtige afbeeldingen van zijn eigen tuin die elk seizoen transformeert in een nieuw buitenkunstwerk. In zijn posts geeft hij vaak tips hoe je zelf soortgelijke effecten kunt bereiken in jouw tuin.

3. Monty Don is een icoon in de wereld van het tuinieren. Hij is onder andere bekend van het BBC-programma "Gardeners' World". Hij geeft zijn volgers op Instagram een kijkje achter de schermen in zijn eigen leven als tuinier, inclusief foto's van prachtige tuinen die hij heeft gecreëerd en onderhoudt. Zijn adviezen op het gebied van tuinieren worden vaak vergezeld met een leuke of interessante persoonlijke anekdote. Dat maakt zijn account zowel leerzaam als vermakelijk.

 

landleven

Waarschijnlijk heb je Landleven weleens eens zien liggen in het tijdschriftenvak bij de boekhandel, of misschien ben je zelfs geabonneerd op het bekende tijdschrift over buitenwonen en buitenleven. Naast het magazine heeft Landleven ook een levendige site met allerlei artikelen met inspirerende ideeën voor zowel je tuin als je huis, zoals tips voor het beginnen van een moestuin of het aanleggen van een sierlijke cottage tuin.

 

buitenleven

Buitenleven noemt zichzelf 'hét platform voor mensen met (licht)groene vingers'. En dat is niet zomaar, want de website (en het magazine) is werkelijk een groene snoepwinkel voor tuinliefhebbers. Nu het voorjaar begonnen is kun je bij Buitenleven profiteren van 50% lentekorting op het magazine of het online abonnement. Afhankelijk van het gekozen abonnement krijg je daarmee toegang tot alle artikelen op de site en/of het tijdschrift, dat vol staat met tuininspiratie voor dit voorjaar en uitgebreide verhalen over tuinieren.

 

Bol.com

Over groene snoepwinkels gesproken... Voor de gepassioneerde tuinier verandert de betrouwbare blauwe webwinkel in een groene schatkist. Kijk op bol.com voor werkelijk alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in de tuin dit voorjaar.

Gesponsord

 

buitenlevengevoel

De leuke en fleurige site Het Buitenleven Gevoel is ooit opgericht door mede-tuinfanaten waar je vooral langere artikelen kunt lezen met veel beeldmateriaal, tips en achtergrondinformatie. Ook voor deze lente vind je er praktische adviezen en tips voor de tuin in het voorjaar.

 

libelle

Bij Libelle denk je misschien niet meteen aan tuinieren, maar als je even doorklikt op de site van het bekende vrouwentijdschrift dan kom je op een bonte en prachtige verzameling van kleurige tuinartikelen (en praktische stap-voor-stap uitlegvideo's), variërend van praktische en korte tuintips tot de laatste trends in de wereld van tuinieren. Nu de eerste zonnestralen zich weer laten zien ontpopt Libelle zich misschien ook voor jou als een onverwachte maar inspirerende tuingids voor dit voorjaar.

 

plantnetHerken vanaf nu elke plant!

Waar je deze lente ook een mysterieuze plant tegenkomt, met de app en site van PlantNet zal je ze vanaf nu allemaal herkennen. Het is een praktische online tool die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om planten te identificeren.

Het werkt heel eenvoudig: je maakt een foto van een plant die je niet kent, en vervolgens zoekt PlantNet automatisch een match in een uitgebreide database. Het systeem kan planten en bomen identificeren door op een foto het blad, bloem, vrucht of de schors te analyseren. Na deze snelle analyse, krijg je vervolgens het resultaat, inclusief praktische informatie over de plant, zoals de kenmerken en tips voor verzorging.

De plantidentificatie werkt meestal verrassend nauwkeurig en accuraat. Met PlantNet ben je deze lente dus altijd en overal een plantenexpert! PlantNet is te gebruiken via de website, maar is ook beschikbaar als Android app en iOS app.

 

makkelijkemoestuin

Denk jij er weleens over na om een eigen moestuin te beginnen? Dan is het nu misschien een goed moment, want de maand maart is de perfecte maand voor het starten van een moestuin. Zo kun je al snel de eerste groentes zien groeien. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? MakkelijkeMoestuin.nl is in dat geval een nuttige site met praktische stap-voor-stap handleidingen en adviezen over de beste groenten om te kweken. Maar de site heeft ook een handige app met leuke game-achtige adviezen die speciaal zijn afgestemd op jouw unieke moestuin. Zo kun je precies zien wanneer, op welke plek en hoe je moet zaaien, wanneer je water moet geven en nog veel meer. De app checkt ook hoe het met je planten gaat en wat je vervolgens moet doen. Hoe het werkt? Je download eerst de gratis app, je bestelt vervolgens een geschikte moestuinbak (waarin alles zit wat je nodig hebt zoals speciale grond, zaden etc.) en daarna kun je je eigen eten verbouwen met hulp van de app.

 

margriet

Kijk ook eens op de site van Margriet voor een kleurige sectie over wonen en tuinieren. De artikelen zijn vaak opgebouwd met korte maar handige tips voor elke maand. Zo vind je er bijvoorbeeld handige lijstjes van de beste tuinklusjes die je kunt doen in de maanden maart en april.

 

Maandelijkse to-do lijst

De site van de britse Royal Horticultural Society heeft een handige maandelijkse to-do lijst die je tipt over de belangrijkste tuinklussen van de maand. Deze praktische lijsten zorgen ervoor dat je niets over het hoofd ziet tijdens deze drukke lentemaanden.

 

veranda

Voor sommigen betekent de lente geen groene vingers en handen in de aarde, maar vooral het opdoen van inspiratie en het smullen van de mooiste tuinfoto's. Deze passieve tuinaanbidders zouden een kijkje moeten nemen op de website van Veranda voor de meest prachtige tuinfoto's van de mooiste tuinen. Hoewel de site alleen in het Engels beschikbaar is, is het een oase voor tuiniers die niet zozeer houden van wroeten in de aarde, maar willen wegdromen en mijmeren over toekomstige veranderingen in hun tuin.

 

Gerelateerde categorieën

Tuinieren

Bloembollen

Tuinwinkels

Tuinmeubels

Tuingereedschap