Terug naar de startpagina    Over Kadaza Tips


Alle Huis & Tuin Familie Gezondheid Eten & Drinken Lifestyle 


Maaltijdboxen

2 november, 2021 (Laatste update: 7 november 2021)


Maaltijdboxen

Maaltijdboxen: Alles wat je erover moet weten.

Tegenwoordig zijn er steeds meer maaltijdbezorgdiensten waar je uit kunt kiezen, zoals HelloFresh en Marley Spoon. Het hele concept van maaltijdboxen is overgewaaid uit Amerika, waar ze al veel langer razend populair zijn. In dit artikel zullen we kort en duidelijk uitleg geven over maaltijdboxen, de voor- en nadelen opsommen en de verschillende aanbieders van maaltijdboxen vergelijken.

 

Hoe werkt het?

Voordelen van maaltijdboxen

Nadelen van maaltijdboxen

De beste aanbieders van maaltijdboxen

Pauzeren van abonnement

Proefabonnement of opzeggen

Zijn de maaltijden vers en gezond?

 

Hoe werkt het?

Een maaltijdbezorgdienst is een abonnement waarbij je wekelijks maaltijdboxen ontvangt met nieuwe gerechten en ingrediënten die je zelf gemakkelijk kunt klaarmaken. Je kiest eerst via de website of app je favoriete recepten en stelt het aantal personen in. Vervolgens ontvang je elke week maaltijden en ingrediënten thuis, inclusief kookinstructies. Je hoeft dan alleen nog de maaltijd zelf klaar te maken. Er zijn zelfs maaltijden speciaal voor vegans en vegetariërs.

 

De Consumentenbond heeft de verschillende maaltijdboxen uitgebreid getest op voorwaarden en mogelijkheden. Daarbij vroegen ze 12.000 panelleden naar hun ervaringen. Bekijk de test resultaten

 

Voordelen van maaltijdboxen

 

Minder geregel & boodschappen

Geen zin om te bedenken wat je gaat koken? Met maaltijdbezorgdiensten worden kant-en-klare maaltijden en ingrediënten gemakkelijk bij je thuis bezorgd. Dit scheelt zo heel wat boodschappenlijstjes en bezoekjes aan de supermarkt. De vraag 'Wat zullen we eten vanavond?' zal zo wat minder vaak gesteld worden.

 

Minder verspilling

Met de op maat gemaakte maaltijden hoef je je niet meer schuldig te voelen over die verschrompelde courgettes die nog achterin de koelkast liggen. Je krijgt alleen het eten en de portie die je werkelijk nodig hebt voor je maaltijden. Je gooit zo dus veel minder onnodig weg.

 

Leer beter koken en ontdek nieuwe gerechten

Een maaltijdpakketdienst kan je helpen de sleur te doorbreken en meer vertrouwen in de keuken te krijgen doordat je nieuwe recepten leert kennen. Elke week ontvang je nieuwe maaltijden en recepten en zo ontdek je al kokend nieuwe gerechten en specialiteiten.

 

Meer variatie

De menu's van maaltijdboxen zijn vaak zeer gevarieerd samengesteld zodat je automatisch alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Het kan goedkoper zijn

Maaltijdpakketten kunnen zeker geld besparen. Dure en soms overbodige boodschappen door impulsaankopen in de supermarkt zijn immers verleden tijd.

 

Nadelen van maaltijdboxen

 

Abonnement

Hoewel de meeste abonnementen flexibel zijn en je op ieder moment kunt stoppen of pauzeren, dien je hier wel rekening mee te houden. Het is natuurlijk erg zonde als je het vergeet of als je te laat bent met annuleren.

 

Het kan duurder zijn

Een maaltijdbox is duurder als je de ingrediënten één op één vergelijkt met de prijzen in de supermarkt. In die zin ben je dus duurder uit.

 

Het plezier van boodschappen doen

Ondanks dat de service van maaltijdboxen tijd bespaart en gemakkelijk is, kan zelf boodschappen doen natuurlijk ook gewoon heel erg leuk zijn.

 

Bezorging

Je dient rekening te houden met de bezorging van de maaltijdboxen. Je moet dus thuis zijn op het moment van bezorgen.

 

TipDe meeste aanbieders van maaltijdboxen bieden kortingen aan wanneer je je voor het eerst aanmeldt. Let dus op speciale aanbiedingen voor nieuwe klanten om aanzienlijk te kunnen besparen.

 

De beste aanbieders van maaltijdboxen

 

hellofresh

HelloFresh is de populairste service voor maaltijdboxen en biedt een groot aantal recepten om wekelijks uit te kiezen. Ze hebben ook menu's die special afgestemd voor vegetariërs en vegans. Daarnaast kun je ook kiezen voor menu's voor gezinnen, caloriearme maaltijden of recepten die extra snel te bereiden zijn. De recepten worden allemaal geleverd in handige kant-en-klare maaltijdpakketten.

Elke maaltijd heeft eenvoudig te volgen instructies met duidelijke voedingsinformatie. Bij het selecteren van je favoriete maaltijden is het gemakkelijk om veel voorkomende allergieën zoals zuivel, gluten, noten en soja te vermijden. Alle recepten zijn namelijk duidelijk gelabeld. Het maakt het daarom ook heel gemakkelijk om populaire diëten zoals paleo of keto te volgen.

 

Marley Spoon

Marley Spoon biedt 30 recepten om wekelijks uit te kiezen. De maaltijdpakketten van Marley Spoon zijn perfect voor meer ervaren koks die op zoek zijn naar een kans om nieuwe smaken en authentieke keukens te ontdekken, zonder het gestress van maaltijdvoorbereiding en het boodschappen doen. Je kunt ook kiezen voor vegetarische en veganistische recepten.

Hoewel de service beweert dat maaltijden in slechts zes stappen kunnen worden bereid en in minder dan 40 minuten op tafel staan, nemen de recepten soms meer tijd in beslag dan de genoemde tijdsinschattingen. Zorg er dus voor dat je de recepten leest en van tevoren een goede planning maakt.

 

Dinnerly

Een andere voordelige maaltijdbox aanbieder is Dinnerly. Met ongecompliceerde maaltijden die bekend staan om hun eenvoud richt Dinnerly zich op maaltijden die snel te bereiden zijn.

In tegenstelling tot veel van de andere diensten, verstuurt Dinnerly geen kookinstructies op papier, dus je hebt je smartphone of computer nodig om ze te lezen. Dinnerly is vooral geschikt voor drukke ouders met weinig tijd voor het koken. Veel van de recepten zijn bovendien kindvriendelijke recepten en duren minder dan 30 minuten om te bereiden.

 

Ekomenu

Ekomenu is een maaltijdbox service van de bekende biologische supermarkt Ekoplaza. Ekomenu is dan ook een maaltijdbox met uitsluitend biologisch eten zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige toevoegingen of E-nummers. Volgens Ekomenu zijn alle biologische ingrediënten zo mogelijk ook afkomstig van Nederlandse telers en boeren. Naast de bezorgoptie zijn de maaltijdboxen van Ekomenu ook af te halen bij alle Ekoplaza vestigingen.

 

Familiebox

Familiebox onderscheidt zich van de andere aanbieders door zich te richten op gezinnen met jonge kinderen. De menu's bestaan dan ook uit kindvriendelijke recepten die vrij snel bereidt kunnen worden.

 

De Krat

DeKrat biedt een maaltijdbox met vooral seizoensproducten, die bovendien lokaal en duurzaam gekweekt zijn. DeKrat onderscheidt zich naar eigen zeggen op het gebied van kwaliteit, service, prijs en eerlijkheid.

 

De Veganbox

De Veganbox biedt speciaal voor vegans een maaltijdbox met ingrediënten om zelf je veganistische maaltijden klaar te maken. Hoewel andere aanbieders ook veganistische recepten aanbieden is de Veganbox gespecialiseerd in uitsluitend vegan menu's.

 

Boerschappen

Boerschappen bestaat sinds 2013 en biedt maaltijdboxen met producten van diverse boeren in Brabant. Dit beteket geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen of e-nummers. Boerschappen biedt ook vegetarische en vegan boxen aan.

 

TipHet consumentenprogramma Radar heeft verschillende maaltijdboxen getest. Ze hebben bijvoorbeeld gekeken naar de voedingswaarden, kwaliteit, prijzen en meer. Bekijk de uitzending hier terug.

 

Pauzeren van abonnement

De meeste abonnementen zijn flexibel en kun je heel gemakkelijk pauzeren, dus als je er tijdelijk geen gebruik van wilt maken dan is dat geen enkel probleem. Ga je bijvoorbeeld op vakantie, dan kun je de levering tijdelijk stopzetten. Je kunt ook het aantal dagen en personen wekelijks aanpassen.

 
 

Proefabonnement of opzeggen

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk ergens aan vast zitten. Opzeggen gaat echter bij de meeste aanbieders eenvoudig en de abonnementen zijn flexibel. Slechts enkele aanbieders hebben een proefabonnement, dat automatisch stopt.

 
 

Wat moet je zelf in huis hebben?

Uiteraard zul je nog steeds boodschappen moeten doen. De meeste ingrediënten worden geleverd in de box, maar af en toe moet je ook zelf ingrediënten toevoegen aan het gerecht. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten als zout, peper, azijn en olie, die je dus zelf in huis moet hebben.

 

Zijn de maaltijden vers en gezond?

Zoals we weten bestaat goede voeding uit veel groente, fruit, volkoren producten en verse producten. Vrijwel alle maaltijdboxen kennen veel variatie en bevatten volop groente, peulvruchten en andere essentiële ingrediënten voor een gezonde levensstijl. Sommige maaltijdboxen bevatten bovendien uitsluitend biologische producten en zo min mogelijk e-nummers en kunstmatige toevoegingen. De maaltijdzakken worden gekoeld geleverd zodat ze goed en vers blijven. Toch is er ook kritiek op de kwaliteit van het eten in de maaltijdboxen. Zo constateerde het consumentenprogramma Radar dat het eten vaak erg zout is. De Consumentenbond stelt bovendien dat bij sommige aanbieders de voedingswaarden van de maaltijden niet vermeld staan.

 
 
 
 

Deel je ervaringen, opmerkingen en suggesties met ons: Klik hier.