Terug naar de startpagina     Over Kadaza


Alle Huis & Tuin Familie Eten & Drinken Lifestyle Specials


Sinterklaasgids 2021

7 november, 2021 (Laatste update: 3 december, 2021)


Sinterklaas

Sinterklaas 2021

Helaas moest Sinterklaas vorig jaar in beperkte kring gevierd worden, maar dit jaar gaat het hopelijk weer als vanouds. In deze Sinterklaasgids geven we je tips voor een onvergetelijke Sinterklaastijd en vertellen we je over onze favoriete websites voor sinterklaasnieuws, leuke cadeauwinkels, sint liedjes en nog veel meer. Bekijk ook ons visuele overzicht van de beste websites voor Sinterklaas.

 

Sinterklaas intocht 2021

Waar woont de Sint?

Wat te doen op pakjesavond?

Sinterklaas muziek

Top 20 Sinterklaasliedjes

Sinterklaas nieuws & Sint TV

Pepernoten, Kruidnoten & Snoepgoed

Sinterklaasgedichten

Cadeauwinkels

Verlanglijstje maken

Sinterklaasfilms en -series

Verlanglijstje maken

Speelgoedwinkels

Sinterklaas kaartjes

Sinterklaas spelletjes

Sinterklaas historie

 

Sinterklaas intocht 2021

De officiële landelijke intocht van de Sint zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 13 november, maar de intocht zal niet gevierd worden zoals normaal, in verband met Corona. De aankomstlocatie blijft een verrassing en het is nog niet helemaal duidelijk hoe de aankomst gevierd zal worden. Waarschijnlijk zal Sinterklaas, net als vorig jaar, worden ontvangen met een defilé bij het Grotepietenhuis.

 

TipWeetje: De eerste 'officiële' Intocht in Nederland was in 1934 in Amsterdam. Vanaf 1952 wordt de Intocht trouw uitgezonden op televisie. In 2020 was het voor het eerst dat de Intocht van Sinterklaas niet live werd uitgezonden en de aankomstlocatie niet van te voren bekend was. Ook dit jaar zal de intocht, opnieuw door de corona maatregelen, anders zijn dan normal. 

 

Waar woont de Sint?

Sinterklaas woont samen met zijn Pieten en de Schimmel in Spanje, in een kasteel in Madrid. Ben je nieuwsgierig hoe de Sint woont? In de speelfilm De Hulpsinterklaas gaat Henk Temming op bezoek bij de Sint waar hij alles te weten komt over het paleis, het werk van de pieten, de schatkamer en meer. De speelfilm bevat veel klassieke en bekende Sinterklaasliedjes, zoals Sinterklaas, wie kent hem niet? en De Hulpsinterklaas. 

 

TipVideo van SintVerras de kids met een persoonlijk videobericht van Sinterklaas die je zelf samenstelt op videovansint.nl. De Sint spreekt jouw kids persoonlijk toe in een video van ongeveer 15 minuten. Je kunt ook foto's toevoegen of andere persoonlijke informatie, zoals de verstopplaats van de cadeautjes.

 

Wat te doen op pakjesavond?

Elk jaar rond 5 december weten we wat ons te wachten staat, een schimmel en cadeautjes voor de deur! Hoewel iedereen pakjesavond anders invult, staat de gezelligheid en het samenzijn centraal. En natuurlijk de cadeautjes! Hieronder beschrijven we de meest populaire tradities voor Sinterklaasavond.

 

Cadeautjes

Cadeautjes zijn natuurlijk niet weg te denken op pakjesavond. Bekijk ons visuele overzicht van de meest populaire online cadeauwinkels of scrol naar beneden voor de favoriete webwinkels van de Sint. Meestal laat de Goedheiligman de cadeaus achter bij de deur of een andere plek, maar als je geluk hebt dan brengt hij een bezoekje aan huis. 

Dobbelspel

Het dobbelspel op Sinterklaasavond is een traditie die in veel families elk jaar wordt vastgehouden. Bekijk op VTwonen.nl een handig overzicht van de spelregels en uitleg van het bekende spel.

Gezelschapsspellen

Voor velen is sinterklaasavond het geschikte moment om een klassiek gezelschapsspel uit de kast te halen en af te stoffen, zoals Catan en Monopoly. Ontdek ook nieuwe bordspellen op bol.com.

Surprises

Surprises zijn een echte sinterklaastraditie. Een surprise is een zelfgemaakte creatie, meestal van karton en papier, waarin een speciaal en origineel cadeau verstopt zit. Meestal is de surprise gemaakt op basis van de hobby's of interesses van de ontvanger. Je kunt online veel ideeën en inspiratie vinden voor het maken van een surprise. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor de leukste en meest originele ideeën voor surprises.

Lootjes trekken

Lootjes trekken maakt het binnen een groep mogelijk om anoniem te bepalen wie voor wie een cadeau moet kopen of een surprise moet maken. Op lootjestrekken.nl kun je makkelijk lootjes trekken voor Sinterklaas. Het grootste voordeel van digitaal lootjes trekken is dat niemand zijn eigen naam kan trekken en dat je kunt instellen dat bepaalde leden van groep elkaar niet kunnen trekken.

Sinterklaasfilm kijken

Er zijn ontzettend veel leuke en avontuurlijke Sinterklaasfilms en -series gemaakt, zoals Waar is het paard van Sinterklaas?. Bekijk de leukste Sinterklaasfilms en kijk samen een Sintfilm op pakjesavond!

 

Bol.com Sinterklaas De Sinterklaaspagina van bol.com is dit jaar weer zeer overzichtelijk en uitgebreid. Je kunt schoencadeautjes filteren op cadeaus tot 5 euro, 10 euro of 15 euro. Zo vind je makkelijk en snel de leukste kleine cadeautjes voor in de schoen. Bovendien kun je speelgoed filteren op basis van leeftijd en vind je het ideale speelgoed per leeftijdscategorie! 

 

Sinterklaas muziek

Muziek en samen liedjes zingen is een van de leukste aspecten aan het Sinterklaasfeest. Hieronder staan de beste tips voor het online luisteren van sinterklaasliedjes en een overzicht van de meest populaire en bekende sinterklaasliedjes van toen en nu.

 

Spotify

Op Spotify luister je alle bekende en nieuwste Sinterklaasliedjes. Ontdek verschillende en leuke sinterklaas playlisten, zoals de playlist van De Club van Sinterklaas en alle liedjes van De Hulpsinterklaas en breng de perfecte Sinterklaassfeer in huis!

 

Youtube

Als je geen Spotify account hebt kun je ook op YouTube kijken voor bekende sinterklaasliedjes, inclusief de leukste Sinterklaas video's.

 

Top 20 Sinterklaasliedjes

 

 

Bol.com

Kijk ook eens op bol.com voor de leukste Sinterklaas muziek op CD.

 
 
Radio 4 TipWist je dat veel bekende Sinterklaasliedjes zijn gebaseerd op melodieën van componisten zoals Mozart en Schumann? NPO Radio 4 heeft er een aantal op een rij gezet. Zo is het liedje 'Daar wordt aan de deur geklopt' gebaseerd op het lied Oh du Lieber Augustin en 'Zie ginds komt de stoomboot' op de Haffnerserenade van Mozart.

 

 

Sinterklaas nieuws & Sint TV

 

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is er weer vanaf 8 november, iedere avond om 18:00 uur op Zapp.

 

De Club van Sinterklaas

Al meer dan 20 jaar is De Club van Sinterklaas een begrip voor zowel kinderen als volwassenen. De avonturen van Pieten zoals Coole Piet, Superpiet en Danspiet zijn inmiddels welbekend. Alle oude afleveringen zijn te bekijken op het YouTube kanaal van Sinterklaas TV-Nostalgie en de nieuwste afleveringen kun je bekijken op het YouTube kanaal van De Club van Sinterklaas.

Daarnaast is er een theatershow van De Club van Sinterklaas, een geweldig Sinterklaas avontuur voor jong en oud. Speelfilms van De Club van Sinterklaas zijn ook op DVD verkrijgbaar.

 

NPO Zappelin

Bekijk op Zappelin de laatste Sinterklaas videos en uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. Ook vind je er leuke spelletjes, sinterklaas verhaaltjes, kleurplaten en meer.

 
 

Pepernoten, Kruidnoten & Snoepgoed

 

Leuke recepten

Ooit weleens zelf kruidnoten gemaakt? Op LeukeRecepten.nl staat een simpel recept op basis van meel, boter, suiker en speculaaskruiden voor knapperige zelfgemaakte kruidnoten.

 

Culy

De rondachtige kruidnoten zijn eigenlijk geen echte pepernoten, maar worden vaak wel zo genoemd. Echte pepernoten herken je aan de onregelmatige vorm en lichtere kleur. Wil je de echte pepernoten zelf maken? Op Culy staat een recept voor het maken van lekkerste, échte pepernoten.

 

Jamin

De bekende snoepwinkel Jamin heeft een groot assortiment van het lekkerste Sinterklaas snoepgoed. Je kunt het online bestellen in de webwinkel, maar ook afhalen in een Jamin winkel in de buurt.

 

Bol.com

Op bol.com vind je niet alleen alle soorten pepernoten en kruidnoten, maar je kunt er ook terecht voor de lekkerste snoepgoedcadeaus.

 

TipWeetje. Wist je dat kruidnoten eigenlijk helemaal geen pepernoten zijn? Ze worden vaak wel zo genoemd. Kruidnoten zijn de rond vormige brokjes, maar het zijn officieel geen pepernoten. Echte pepernoten zijn onregelmatig gevormd en lijken qua smaak een beetje op taaitaai.

 

Sinterklaas gedichten

Sint en Piet zaten te denken... Voor velen betekent Sinterklaas niet alleen gezelligheid, maar ook stress, dichtstress! Want hoe schrijf je een goed gedicht en waar begin je? Weg met de stress, onderstaande websites maken het dichtwerk een fluitje van een cent!

 

1001gedichten

Op 1001gedichten.nl vind je veel voorbeelden van Sinterklaasgedichten om inspiratie en ideeën op te doen voor het schrijven van jouw perfecte Sinterklaas gedicht.

 

Van Dale Rijmwoordenboek

Op vandale.nl kun je het rijmwoordenboek gebruiken voor het vinden van rijmwoorden. Het Van Dale Rijmwoordenboek herkent meer dan een miljoen Nederlandse woorden en rijmwoorden.

 

TipWeetje. Wist je dat de viering van het Sinterklaasfeest sinds de dertiende eeuw in heel Europa plaatsvond? Na de reformatie verdween het naar de achtergrond, maar in de negentiende eeuw werd het feest weer bekend in Nederland.

 

Sinterklaas cadeaus

De Sint neemt de leukste en mooiste cadeaus mee uit Spanje. Maar de stoomboot is natuurlijk veel te klein voor alle cadeaus. De Goedheiligman is misschien oud, maar hij is zeker niet ouderwets. Hij bestelt daarom de meeste cadeaus gewoon online. Bekijk ons visuele overzicht van de beste online cadeauwinkels of de onderstaande favoriete webwinkels van de Sint.

 

Bol.com

Bol.com heeft veruit het grootste en meest gevarieerde aanbod van Sinterklaascadeaus. Bol.com is dan ook de favoriete winkel van de Sint. De Goedheiligman is vooral gesteld op het gemak en voordeel van Select. Met Select krijg je extra voordeel, zijn er geen verzendkosten, spaar je automatisch punten en nog veel meer.

De speciale Sinterklaaspagina van de bekende blauwe webwinkel is dit jaar weer zeer overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en kleurrijk ingedeeld. Je kunt schoencadeautjes bijvoorbeeld filteren op cadeaus tot maximaal 5 euro, 10 euro of 15 euro. Zo vind je makkelijk en snel de leukste kleine cadeautjes voor in de schoen.

 

HEMA Sinterklaas

Op de webwinkel van HEMA vind je naast leuke cadeautjes, ook Sint decoratie, snoepgoed en nog veel meer voor een heerlijk avondje. De Sint bestelt zijn cadeauverpakking vaak bij de HEMA en weet er ook veel schoencadeautjes op de kop te tikken. Je kunt er bovendien veel kleine cadeautjes vinden voor leuk prijsje. Ook de Sint moet tenslotte letten op zijn budget!

 

Megagadgets

Sinterklaas kijkt regelmatig op Megagadgets.nl voor coole en originele cadeaus en gadgets.

 

Your Surprise

De Sint begrijpt dat er niks leukers is dan het geven van een origineel en persoonlijk cadeau. YourSurprise.nl is een cadeauwebwinkel die hij daarvoor graag bezoekt. De webwinkel biedt veel cadeaus en andere verrassingen die je kunt personaliseren met foto's en tekst.

 

De Bijenkorf

Het bekende warenhuis, dat al 150 jaar bestaat, biedt een geweldige Sinterklaaservaring, zowel in de echte warenhuizen als online. De Sint brengt regelmatig een bezoek aan de Bijenkorf voor de meer exclusieve en originele cadeaus.

 

Beauty cadeaus

 

Douglas

Beauty cadeaus zoals parfum zijn natuurlijk altijd leuk om te geven. De Sint gaat voor beauty cadeaus altijd graag naar douglas.nl. Je kunt er terecht voor de lekkerste luchtjes en beautysets.

 
 

Verlanglijstje maken

 

Verlanglijstjes.nl

Vier je Sinterklaas met cadeaus? Op verlanglijstjes.nl maak je makkelijk en snel een groep aan met gedeelde online verlanglijstjes.

 
 

Sinterklaasfilms en -series

Van De Hulpsinterklaas tot Waar is het paard van Sinterklaas?. Er zijn enorm veel leuke films en series over de Goedheiligman gemaakt. Veel sinterklaasfilms zijn ook te bekijken op diverse streamingplatformen, zoals Netflix. Bekijk ons visuele overzicht van de beste streamingdiensten.

 

filmvandaag

Op filmvandaag.nl staat een uitgebreide lijst met de beste sinterklaasfilms. In de lijst staan ook de cijfers en beoordelingen van IMDB vermeld, waardoor je snel de beste sinterklaasfilms eruit kunt pikken. Je kunt er bovendien zien welke films er de komende tijd op tv worden uitgezonden.

 

film.nl

Film.nl is een handige film zoekmachine. Je kunt ermee ontdekken waar je (Sinterklaas)films kunt bekijken.

 

Bol.com

Kijk op bol.com voor de beste Sinterklaas films op dvd of blue-ray.

 

Lootjes trekken

 

lootjestrekken.nl

Op lootjestrekken.nl kun je makkelijk lootjes trekken voor Sinterklaas. Je maakt eerst een groep aan en vervolgens ontvangt iedereen een uitnodiging. Het is heel eenvoudig en ook gratis te gebruiken. Het grootste voordeel van digitaal lootjes trekken is dat niemand zijn eigen naam kan trekken. Je kunt ook instellen dat bepaalde leden van groep elkaar niet kunnen trekken.

 

Speelgoedwinkels

Nog niet zo heel lang geleden vonden we de leukste speelgoedcadeaus in het gele speelboek van Intertoys. Tegenwoordig bestellen we makkelijk en snel via diverse webwinkels. Hieronder hebben we de beste winkels geselecteerd voor speelgoed en games. Bekijk ook ons handige visuele overzicht met nog meer online speelgoedwinkels.

 

Intertoys

Intertoys heeft nog steeds het gele speelboek. Je kunt het speelboek online bekijken of ophalen in één van de Intertoys winkels.

 

Bol.com

Bol.com heeft tegenwoordig ook een fysiek speelgoedboek. Je kunt het Grote Speelgoedboek van bol.com ophalen bij alle Albert Heijn filialen. Bovendien is er een digitale versie. Daarnaast bestel je natuurlijk makkelijk en snel het leukste speelgoed via deze bekende webwinkel. Bovendien kun je speelgoed filteren op basis van leeftijd en vind je het ideale speelgoed per leeftijdscategorie! 

 

Lobbes

Lobbes bestaat al meer dan 30 jaar en is een leuke en sympathieke speelgoedwinkel. Je vindt er een groot assortiment van Sinterklaascadeaus.

 
 

Sinterklaas kaartjes

Doe de groeten van Sint & Piet en verras de kids met een kaart van Sinterklaas. De onderstaande websites bieden naast kaartjes bovendien veel andere Sinterklaasverrassingen. Bekijk ook onze visuele overzichten van de beste websites voor e-cards en wenskaarten.

 

Greetz

Greetz heeft naast Sinterklaas kaartjes, ook chocoladeletters en andere cadeaus. De kaarten zijn te personaliseren door het ontwerp aan te passen en foto's toe te voegen.

 

Hallmark

Veel Sint en Piet wenskaarten vind je op Hallmark.nl. Je kunt ze zelf aanpassen en personaliseren, het formaat kiezen, foto's toevoegen en laten versturen.

 

TipWist je dat Sinterklaas ook in andere landen wordt gevierd? Bijvoorbeeld in België op 6 december. Het feest wordt ook gevierd in delen van Duitsland en in enkele Oost Europese landen. In Hongarije, Slowakije en Tsjechië heet hij echter Mikuláš. Ook zijn er veel andere vieringen die gelijkenissen hebben met het Sinterklaasfeest, zoals La Befana in Italië.

 

Sinterklaas spelletjes

Kom in de Sinterklaassfeer met de leukste online Sinterklaas spelletjes. Hieronder staan de beste websites voor Sinterklaas spelletjes. Bekijk ook ons visuele overzicht van de meest gebruikte websites voor online spelletjes.

 

Elkspel

Op Elkspel.nl kun je veel simpele en leuke Sinterklaas spelletjes spelen. Zelfs de Sint weet deze website regelmatig te vinden.

 

Sinterklaasjournaal

Op de website van het Sinterklaasjournaal kun je vanaf 8 november leuke Sint & Piet spelletjes spelen.

Geschiedenis

 

 

Sinterklaas historie

Iedereen in Nederland kent Sinterklaas. Maar waar komt de Sint vandaan en waar is hij geboren? Er is veel onduidelijk over de mysterieuze Goedheiligman, maar er zijn wel aanwijzingen. Sinterklaas is waarschijnlijk geboren als Nicolaas van Myra in derde eeuw na Christus. Hij was een bisschop in de stad Myra en toen al erg geliefd. De bisschop was vooral bekend om zijn goedheid en gulheid. In 550 na Christus werd hij zelfs heilig verklaard door de Grieks-katholieke kerk. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar de Sint is dus waarschijnlijk al bijna 1800 jaar oud! Ongetwijfeld zal veel over de Sint voor altijd een mysterie blijven. Wat we wel zeker weten is dat de goede Sint samen met zijn Pieten elk jaar ons land bezoekt en zowel kinderen als volwassenen een heerlijke tijd bezorgt.

 

De Nationale Bibliotheek

De Nationale Bibliotheek heeft een uitgebreide pagina gewijd aan de historie van Sinterklaas. Je vindt er ook veel oude prenten en afbeeldingen van Sint-Nicolaas en zijn knecht.

 

We wensen je een fijn Sinterklaasfeest! Bekijk ook ons visuele overzicht van de beste Sinterklaas websites, een handige startpagina voor tijdens de Sinterklaastijd. Je kunt je favoriete Sinterklaas websites ook zelf toevoegen op de aanpasbare homepage van Kadaza. Lees meer over Kadaza.

 

 

Deel je ervaringen, opmerkingen en suggesties met ons: Klik hier.