Terug naar de startpagina    Over Kadaza Tips


Alle Film & TV Muziek & Video Kunst & Cultuur Tech Familie Lifestyle


23 maart 2024

Speciale streamingdiensten voor filmhuis- en arthousefilms

Bijna iedereen kent tegenwoordig de grote streamingdiensten zoals Amazon Prime, Videoland en Disney+. Sinds de komst van Netflix zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten. Voor de liefhebbers van bijzondere documentaires, filmfestivals en arthousefilms hebben we hieronder een overzicht gemaakt van een aantal onbekendere, maar interessante alternatieve streamingdiensten die zijn gespecialiseerd in arthouse- en kwaliteitsfilms.

Film plaatje

 

cinemember

Voor het grootste aanbod arthousefilms ben je bij CineMember aan het juiste adres. Met een abonnement kun je onbeperkt kijken naar meer dan 1500(!) kwaliteitsfilms. CineMember werkt samen met een groot aantal Nederlandse en Belgische bioscopen en filmhuizen, zoals Cinéart en Lumière, waardoor ze bijzonder veel films en documentaires in de collectie hebben. Als je vaak films kijkt en op zoek bent een naar een groot aanbod van kwaliteitsfilms voor een vast bedrag per maand dan is CineMember een goede keuze.

 

picl

Picl is het filmhuis, maar dan thuis! Films die nu in het filmhuis draaien kun je namelijk exclusief streamen op de site van Picl. Dus ook de allernieuwste première films en documentaires kun je meteen online bekijken. In tegenstelling tot andere streamingdiensten kun je bij Picl bovendien los betalen per film. Zo zit je nergens aan vast. Picl heeft een kleiner aanbod dan Cinemember, maar biedt wel films aan die exclusief op dit platform te bewonderen zijn.

 

cinetree

Cinetree pakt het geheel anders aan. Je kunt er zowel films huren als een abonnement afsluiten. Voor het betaalde abonnement hoef je echter geen groot aanbod te verwachten: iedere maand worden er 'slechts' 20 films en documentaires geselecteerd die tijdens die maand gekeken kunnen worden. Bij Cinetree draait alles namelijk om kwaliteit boven kwantiteit. De maandelijkse selectie wordt bepaald door filmmakers, acteurs, schrijvers, journalisten en andere filmliefhebbers. Elke filmkeuze wordt bovendien toegelicht en persoonlijk ingeleid door een zogenoemde 'curator'. Elke maand wordt de collectie van films vervangen door 20 nieuwe films en documentaires, en verdwijnt de collectie van de vorige maand. Het oude aanbod blijft echter wel beschikbaar om los te huren in de videotheek.

 

eye film

De Eye Film Player is een streamingdienst van het Eye Filmmuseum. In het Eye, het opvallende gebouw aan het IJ in Amsterdam, tegenover het Centraal Station, zijn vaak zeldzame, gerestaureerde films en spraakmakende documentaires te zien. Het aanbod is ook online via de Eye Film Player te bekijken. Sommige films zijn gratis te bekijken en voor andere betaal je los een klein bedrag. Je hoeft dus geen abonnement af te sluiten.

 

mubi

MUBI is een internationale streamingdienst die qua aanpak lijkt op Cinetree. Zo is het aanbod beperkt en worden de films nauwkeurig en kritisch geselecteerd door curatoren. Elke dag wordt er een nieuwe film toegevoegd aan de collectie die na 30 dagen weer verdwijnt. Zo blijft het aanbod enigszins beperkt. Je vindt in de diverse collectie vooral arthousefilms, maar je kunt er ook cultfilms en vergeten klassiekers tegenkomen. Het aanbod van Mubi heeft vooral een internationaal en verrassend karakter met films van over de hele wereld.

 

Bol.com

Het ouderwets kopen van DVD's blijft iets speciaals houden: het lezen van de achterkant, het doorbladeren van de hoesjes, en de fysieke verzameling in de boekenkast. Kijk op bol.com voor speciale DVD edities, boxsets en collector's items die vaak ook nog verrijkt zijn met extra materiaal zoals making-of's en interviews met de cast en crew.

Gesponsord

 

IFFR Unleashed

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft een eigen streamingdienst (IFFR Unleashed) waarop je films kunt bekijken die eerder op het festival te zien waren. Je kunt films los huren of een maandelijks abonnement afsluiten. Daarmee krijg je toegang tot een unieke collectie internationale arthousefilms, documentaires en korte films, maar ook een selectie van interviews en masterclasses.