‹ Terug naar de startpagina Over Kadaza Tips
Alle Onderwijs Tech Financiën Carrière
23 maart 2024
Online Freelance-Platformen
De opkomst van het internet en steeds slimmere smartphones hebben onze manier van werken voorgoed veranderd. Het is immers in veel gevallen niet meer noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn op je werk. Bovendien zijn er allerlei handige programma's en online diensten waardoor samenwerken op afstand mogelijk is geworden. We zijn er inmiddels aan gewend, maar nog niet heel lang geleden waren veel dingen die we nu normaal vinden compleet ondenkbaar. Flexibiliteit lijkt het toverwoord. Het is niet heel toevallig dat het aantal freelancers en zzp'ers enorm is toegenomen. Zo is bijvoorbeeld het online vinden van freelance opdrachten veel eenvoudiger geworden. Ben jij al freelancer of denk je erover om zzp'er te worden? Hieronder hebben we de beste freelance-netwerken en een aantal praktische suggesties voor je op een rij gezet.
Op Jellow.nl kunnen freelancers en opdrachtgevers elkaar direct vinden zonder tussenkomst van het platform. Na inschrijving is je profiel zichtbaar voor alle bij Jellow aangesloten opdrachtgevers, die jou vervolgens kunnen uitnodigen voor opdrachten. In tegenstelling tot sommige andere freelance-platformen betaal je geen marges op uurtarieven. Er wordt gebruik gemaakt van een service fee, die wordt betaald door de opdrachtgever. Het gebruik van het platform is verder voor freelancers gratis.
Naar eigen zeggen is Hoofdkraan de snelst groeiende site voor freelancewerk in Nederland. Je kunt de site gratis gebruiken of kiezen voor een betaald abonnement voor extra mogelijkheden. De abonnementen zijn niet goedkoop: 70 euro per maand voor de 'pro' versie en 90 euro per maand voor de 'pro-compleet' versie. De extra functionaliteiten en mogelijkheden zijn daarmee wel aanzienlijk, zoals het onbeperkt reageren op alle opdrachten en de 'escrow service'. Deze speciale service biedt je als freelancer de mogelijkheid om een proforma betaling aan te vragen bij de opdrachtgever. Er staan uiteenlopende opdrachten in de database, zoals het bouwen van een website, het vertalen van een tekst of het tijdelijk vervangen van een marketing werknemer. Je kunt reageren op een opdracht die voor jou geschikt is door een offerte in te dienen.
Zorg voor een digitaal visitekaartje
Een eigen website is tegenwoordig essentieel. Niet alleen als digitaal visitekaartje, maar ook om jouw unieke verhaal te vertellen of bijvoorbeeld je eerdere trotse werk te laten zien. En voor het bouwen van een website hoef je tegenwoordig gelukkig geen whizzkid meer te zijn, want het is nu makkelijker dan ooit om er een te bouwen met eenvoudige en toegankelijke online tools.
Wix is volgens ons de beste keuze als je zo snel mogelijk, zonder al te veel technische kennis, online wilt zijn met een professionele website, maar er zijn meerdere uitstekende websitebouwers die je kunt uitproberen.
Freelance.nl is een van de meest gebruikte Nederlandse freelance-platforms die freelancers en opdrachtgevers bij elkaar brengt. Je kunt er freelance-opdrachten vinden in verschillende vakgebieden, zoals ICT, Communicatie en Journalistiek. Er worden meer dan 50.000 opdrachten per jaar op de site geplaatst. Je kunt het systeem gratis uitproberen, daarna kost een 'pro' account 149 euro per jaar, waarvoor je onbeperkt gebruik kunt maken van alle functionaliteiten.
Upwork is het meest bekende internationale platform voor freelancers. Met een enorm aanbod aan projecten in bijna elke denkbare categorie, kun je op Upwork wereldwijd opdrachten te vinden. De site heeft ook handige tools voor urenregistratie en facturatie. Upwork is vooral gericht op Engelstalige freelancers en opdrachtgevers. Dit platform is een aanrader als je bij jou werk opdrachten op afstand kunt uitvoeren voor internationale opdrachtgevers.
Fiverr onderscheidt zich door een unieke aanpak waarbij freelancers zogenaamde 'Gigs' aanbieden tegen een vaste prijs. Dit model maakt het eenvoudig voor opdrachtgevers om diensten af te nemen zonder het gedoe van biedingen en onderhandelingen. Maar ook voor jou als freelancer is het een simpel en duidelijk model. Fiverr is vooral populair onder freelancers in de creatieve sector en het is een internationale site waardoor je als freelancer je diensten kunt aanbieden aan vele opdrachtgevers wereldwijd. Je kunt het platform zonder abonnement volledig gebruiken, maar er wordt wel 20% commissie berekend voor elke opdracht die je succesvol afrondt.
Online samenwerken
Als zzp'er of freelancer kun je niet altijd alles in je eentje doen. Voor bepaalde taken zul je bijvoorbeeld de expertise van anderen moeten inschakelen. Ook is het denkbaar dat je de voortgang van bepaalde projecten inzichtelijk maakt voor je opdrachtgever. Er zijn veel online samenwerkingstools beschikbaar waarmee je kunt samenwerken met anderen, maar ook kunt communiceren met het bedrijf waarvoor je een project uitvoert.
Asana is wat ons betreft de absolute nummer 1 op het gebied van samenwerkingstools. Je kunt er projecten mee organiseren zoals het aanmaken van taaklijsten en deadlines of het delen van bestanden.
Toptal is een internationaal platform dat gebruik maakt gebruik van een zeer selectief screeningproces. Slechts de top 3% van freelancers wordt toegelaten op dit platform. Ben jij een ervaren freelancer met de beste skills? Probeer je dan aan te melden op dit platform. Je vindt er vooral opdrachten op het gebied van softwareontwikkeling, consultancy, management en design.
Facturatie en urenregistratie
Als freelancer en zzp'er krijg je helaas ook te maken met de nodige administratie, facturering en urenregistratie. Gelukkig is een dure accountant niet altijd meer nodig. Dankzij handige tools en apps is het heel eenvoudig geworden om facturen aan te maken en te verzenden, uren bij te houden en zelfs je belastingaangifte automatisch voor te bereiden. Veel van deze applicaties zijn specifiek ontwikkeld voor freelancers en kleine ondernemers, waardoor ze vrij betaalbaar zijn en eenvoudig in gebruik.
Tellow is zo'n systeem dat speciaal is ontworpen voor freelancers en zzp'ers. Het platform brengt verschillende financiële en administratieve zaken bij elkaar in één overzichtelijk systeem. Facturering, urenregistratie en boekhouden wordt zo een stuk gestroomlijnder en eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van bonnetjes, het berekenen van btw en het voorbereiden van de belastingaangifte. Zelfs de uren- en kilometerregistratie is bij te houden via de app. Zo kun jij je als freelancer richten op het werk waar het werkelijk om gaat.
Behance, onderdeel van Adobe, is een platform dat voornamelijk gericht is op creatievelingen zoals grafisch ontwerpers, illustratoren, en fotografen. Naast het vinden van freelance werk, kun je als gebruiker je portfolio delen met een grote internationale design community.
Als je werkzaam bent in de creatieve sector dan is 99designs een goede keuze om aan de slag te gaan. Het unieke (en leuke) aan 99designs is het wedstrijdelement, waarbij opdrachtgevers hun project aanbieden en ontwerpers hun inzendingen kunnen indienen. De opdrachtgever kiest vervolgens het winnende ontwerp uit alle ingestuurde ontwerpen.
Verzekeren als freelancer
Als zelfstandige loop je verschillende risico's, zoals het verlies van inkomsten door ziekte, aansprakelijkheidsclaims bij schade of mogelijke juridische geschillen. Het is dan ook verstandig om een aantal essentiële verzekeringen af te sluiten voor dit soort vervelende situaties.
Het afsluiten van een bedrijfsverzekering als zzp'er is vaak complex en tijdrovend. Insify kan daarbij een uitkomst zijn. Het is een nieuwe verzekeraar die zich richt op het vereenvoudigen van verzekeringen voor freelancers, zzp'ers, en kleine ondernemingen. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende verzekeringen, zoals beroepsaansprakelijkheid, bedrijfsaansprakelijkheid, en cyberverzekeringen, allemaal speciaal samengesteld voor freelancers en kleine bedrijven, omdat ze vaak specifieke risico's lopen.
Malt is relatief nieuw op de markt maar groeit zeer snel. Je kunt op Malt direct met opdrachtgevers onderhandelen en je tarief vaststellen. Malt is voor jou als freelancer volledig gratis te gebruiken. Je kunt op de site offertes aanmaken, projecten volgen en je facturatie automatiseren. Bovendien zijn je Malt-projecten automatisch verzekerd. Ook de betaling wordt door Malt geregeld. In het betaalmodel van Malt is het de opdrachtgever die een abbonement afsluit en betaalt via een servicefee per opdracht.